Johan Henrikson Siira

Siira on tavallinen utajärvinen sukunimi, joka on kirkonkirjoissa jo 1700-luvulla.  Kuitenkaan Johan Henrikinpoikaa, joka olisi syntynyt noin vuonna 1730, ei Utajärven kirkonkirjoista löydy.  Tosin kaikkia syntyneitä lapsia ei ole kirkonkirjoihin merkitty, kuten niitä selannut tutkija ennen pitkää huomaa.

Sen sijaan Oulun tuomiokirkkoseurakunnan syntyneiden luettelosta löytyy 22. elokuuta 1730 syntynyt Johan siira, jonka vanhemmat olivat Henrik Siira ja Malin Kattar.  (Oulu Tuomiokirkkoseurakunta, Syntyneet-vihityt-kuolleet 1730-1740)

Tuomioseurakunnan rippikirjasta samalta ajalta ei Henrik Siiraa kuitenkaan löydy.

Oulunsalon vihittyjen luettelosta löytyy varamies Johan Henrikson Siiran ja piika Elsa Olofintytär Storlambin vihkiminen 31.10.1756.  Elsa on sama nimi kuin, mikä Johan Johansson Siiran eli Blomsterin äidin nimi Muhoksen kirkonkirjoitta.  Oulunsalon vihittyjen luettelosta löytyy myös tieto, että Elsa Storlamb eli Satajärvi on kotoisin Torniosta. (Oulunsalo, vihityt 1723-1767, s. 180)

Johan Henriksson Siira tuli vaimoineen Muhokselle ruotusotilaspestin vuoksi.  Puhakan ruodun sotamiehelle Petter Sparfille myönnettiin vuoden 1759 katselmuksessa ero ja Johan sai pestin hänen tilalleen.  Sparfin ruotu oli Pohjanmaan rykmentin Kemin komppanian ruotu nro 46 nimeltään Puhakka ja sen ruotutorppa oli Muhoksella Perukassa.

Johan Henriksson oli pestattu vuoden 1759 katselmuksessa. Vähän ennen esikoisensa syntymää hänet todettiin Kemin komppanian katselmuksessa Iissä 27. tammikuuta 1763 sopimattomaksi palvelukseen.  Samassa katselmuksessa suurelle osalle komppanian sotilaista myönnettiin ero.  Muhoksen 28 ruotusotilaasta sai eron lähes puolet eli 13.  Johan Sparfin, jolla sotilasnimellä Johan Siira oli Puhakan ruodussa, kohdalla mainitaan eron syynä pieni koko ja kyttyräselkä.  Monen muun kohdalla ei ole mitään eritysperustetta eroon (SrA, Kemin komppanian katselmuspöytäkirja 1763, SE/KrA/045.)

Johanin sotilaspestin irtisanominen täytyi olla melkoinen takaisku perheelle.  Johan oli tällöin 33- vuotias ja oli ehtinyt olla ruotusotilaana vain 3 2/3 vuotta. (Kemin komppanian katselmuspöytäkirja 1763. KrA.)

Irtisanomisen jälkeen Johan elätti itsensä ja perheensä rengin töillä Muhoksen eri taloissa. Elin oli vastaavasti piikana.  Maaliskuun 28. päivänä 1768 Juholle syntyi sisar, joka sain kasteessa nimekseen Margareeta.

Johan Henriksson kuoli keuhkotautiin 23. marraskuuta 1776. (Muhos, kuolleet 1776.) Hänelle ei lyhyestä pestistä johtuen vakiintunut käyttöön sotilasnimi Sparf vaan hänet on kirjattu sotilasuran jälkeen kirkonkirjoihin Johan Siirana.