Tervansoutajat lepotauolla Oulujoen rannassa.  I.K. Inha1898. Kansallismuseon kuvakokoelmat. 

Ei ole ihmisen perusolemus paljon muuttunut mentiin kuvanottohetkestä satakaksikymmentä vuotta eteenpäin eli vuoteen 2018 tai tai sitten sama aika taaksepäin vuoteen 1788, Jolloin Johan Blomsterista tuli ruotusotilas.

Ruotusotamies Johan Blomster

Johan Johansson Siira syntyi maaliskuun 10. päivänä 1763 Muhoksella Puhakan ruotutorpassa.  Hänen vanhempansa olivat entinen ruotusotilas Johan Henrikson Sparf ja hänen vaimonsa Elin.  Seuraavana päivänä poika kastettiin Johannekseksi, mutta kirkonkirjoissa hänestä käytetään nimeä Johan.   Lapsi oli vanhempiensa ensimmäinen. Pojan syntyessä isä Johan Henriksson oli 33-vuotias ja äiti Elin pari vuotta nuorempi. ( Muhoksen srk, syntyneet 1760-84 )

Kun Johan Johansson  oli rippikoulun käynyt, hän seurasi isäänsä rengin töihin ja vuodesta 1781 alkaen hän on rippikirjassa yksinään.  Renki Johan ihastui ja rakastui piikatyttöön ja 10.11.1784 hänet vihittiin piika Anna Simonintytär Aitamurron kanssa.  Anna oli Utajärven tyttöjä.[1]

Parin esikoinen syntyi joulukuussa 1785. Poika sai tietysti  suvun perinteiden mukaisesti nimekseen Johan.[2]

Rengin ja piian elämä varsinkin perheellisenä ei pitemmän päälle ollut kovin miellyttävää. Siinähän sai olla isäntien ja emäntien käskettävänä eikä juuri omaa rauhaa ollut. Mahdollisesti isä Juhon esimerkki oli myös vaikuttamassa siihen, että poika Johan alkoi miettiä ruotusotilaaksi pestautumista.  Isä Johan saattoi olla katkera erottamisestaan ja siksikin ylisti, miten kaikki olisi ollut paremmin, jos hän olisi saanut ruotutorppansa pitää.  Kemin komppanian kokouksessa Oulussa 26.3.1782 Johan hyväksyttiin varamieheksi Laitasaaren kylän ruotuun 49 eli Kähkönen. Hänestä tuli Henrik Nordinin varamies.[3]  Varamiehen pesti jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä vuoden 1786 katselmusrullassa Kähkösen ruodussa ei enää ole varamiestä. (6)

Kesällä 1788 Johanille avautui tilaisuus värväytyä varsinaiseksi sotamieheksi.  Kemin komppanian vuosikatselmuksessa Sigfrid Blomsterille myönnettiin ero 13. elokuuta 1788 ja samasta päivästä Johan värväytyi Kuninkaallinen Pohjanmaan rykmentin Kemin komppanian Wimparin ruodun nro 38 ruotusotilaaksi.  Hänestä tuli Ruotsin armeijan sotilas Johan Blomster. Johan oli mies parhaassa iässä, 24 vuotta.[4]  Ruotua pitivät yllä Wimparin, Kassisen, Kokon, Lassilan ja Pelkosen talot. [5]

Värväytyminen tuossa vaiheessa osoittaa, että Johan todella halusi sotilaaksi.  Kesäkuun lopulla 1788 oli alkanut Ruotsin kuninkaan Kustaa III: n aloitteesta sota Venäjän vastaan.  Kemin komppaniankaan sotilaiden tulevaisuus ei ollut taattu, vaikka heillä olikin ruotusopimukseen kirjattu kohta, ettei komppaniaa  rajakomppanianana vietäisi pois maakunnasta.  Tämä kohta oli säästänyt komppanian Pommerin sodalta ja Etelä-Suomen linnoitustöiltä, mutta tilanne saattoi muuttua.  Vielä kesällä 1788 Kemin komppania säästyi sotatoimilta ja sai olla maakunnassa, mutta samassa katselmuksessa Oulussa, jossa Johankin tuli värvätyksi lähes puolet komppanian sotilaista erotettiin ja uusia nuorempia miehiä otettiin tilalle.  Komppaniaa selvästi valmisteltiin sotaa varten.

Kustaa III:n sotaa käytiin Savossa. Ruotsi oli menettänyt Vanhan Suomen alueen Venäjälle Hattujen sodassa 1740-42.

Kemin komppaniakin olikin mukana kun keväällä 1789 Pohjanmaan rykmentti sai marssikäskyn Savon rintamalle vahvistamaan eversti von Stedingkin Savon prikaatia. Ehkä Johan huomasi luottaneensa liiaksi Kemin komppanian ruotusopimukseen, jonka mukaan komppaniaa ei vietäisi pois maakunnasta.  Nyt marssittiin kohti Savoa ja sotaa.

On oma lukunsa, miten Muhoksen pitäjän ruotusotilaille kävi Kustaa III:n sodassa. Johan sieltä palasi elävänä.

Alkoi 18 vuotta kestänyt rauhan kausi.  Johan asusteli Sotkajärven torpassaan Paskokosken törmällä Annansa kanssa ja kävi kesäisin harjoituksissa. Hän oli ilmeisen tyytyväinen olotilaansa.  Perhe kasvoi: Pikku-Johan sai neljä sisarta: Elsa syntyi 1788 , Markareeta 1791, Anna 1793 ja Liisa 1797.

[1] Muhoksen Srk, Vihityt 1781-1821.

[2] Muhoksen srk, Syntyneet 1785-1810 Tarkka syntymäpäivä 2.12.1785.

[3] SSHY, Kemin komppanian värväysluettelo, 1782, ES2290 POH.

[4] SSHY, Kemin komppanian rekrytointirulla, 1788.

[5] KrA, SE/KrA/002.

(6)  SSHY, Kemin komppanian varamiesten katselmusrulla 1786