syntymä 1763

Sukututkimus on nykyään helppoa

Kun olin Oulun maakunta-arkistossa 40 vuotta sitten, tutkijasalissa istui päivästä toiseen suuri joukko iäkkäitä miehiä ja jokunen nainen, jotka selasivat mikrofilmeiltä  kirkonkirjoja ja etsivät niistä tietoja suvustaan.

Nykyään sukututkimus on internetin ansiosta helppoa ja sitä voi tehdä kotoa käsin. Yli sata vuotta vanhat kirkonkirjat on pääosin skannattu ja ne löytyvät netin kautta. Tämän vuoden helmikuun alusta avautuivat Ruotsin valtionarkiston tiedostot sukututkijoille ilmaisesti tutkittaviksi ja nyt mm. Ruotsin vallan aikaisten sotilasrullien tutkiminen netin kautta tuli mahdolliseksi.

Kansallisarkiston digiarkistosta löytyy monenlaista materiaaliaa nettiin skannattuina.

Lisäksi sukututkimusyhdistykset ovat julkaisseet nettiin omia sivustojaan, joita ainakin yhdistyksen jäsenet pääsevät tutkimaan.

Lisäksi on olemassa sukutukimukseen liittyviä Facebook-ryhmiä. Itse olen mukana Matti Samuelinpoika Metsikon eli Kehusmaan jälkeläiset, Juuret Pohjois-Pohjanmaalla, Utajärven historia, Suomen sukuhistoriallinen yhdistys ja Vanaha Muhos -ryhmissä.

Niin on helppoa kuin heinänteko…. Paitsi, että tarvitaan jonkin verran ruotsin kielen taitoa ja vanhojen käsialojen hallintaa ja – runsaasti aikaa. Aikaa tämä homma nimittäin kaikesta huolimatta vaatii.

3 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *