Sukupuu

Sukututkimusohjelmat

Netistä on saatavissa useita sukututkimusohjelmia, jotka ovat hyviä apuvälineitä, mutta sisältävät myös ongelmia.

Vanhimpia näistä on suomalainen Sukujutut-ohjelma. Se on minusta alkeellinen kilpailijoihinsa verrattuna. Jotkut pitävät siitä, että Sukujutut-ohjelmassa tutkija itse syöttää kaikki tiedot ohjelmaan ja näin ollen muiden tekemiä virheitä ei tule. Tämä on myös ohjelman heikkous: Kun itse etsii kaikki tiedot tuhansista henkilöistä ja syöttää ne ohjelmaan niin aikaa menee.

Uudet sukututkimusohjelmat ovat nettipohjaisia ja yhteisöllisiä. Niissä yhden tutkijan ohjelmistoon syöttämät tiedot ovat muidenkin käytettävissä eikä jokaisen tarvitse syöttää kaikkien sukuunsa kuuluvien henkilöiden tietoja itse. Ohjelmistoissa on hakutoiminnot, joilla voi hakea lisätietoja sukunsa henkilöistä. Lisäksi ohjelmistojen match-toiminnot ehdottavat omatoimisesti henkilöitä, jotka voivat olla sukulaisiasi.

Ohjelmilla on yleensä ilmaisversiot, mutta maksamalla vuosimaksun saa lisää ominaisuuksia. Tälläisia ohjelmia ovat mm. MyHeritage ja Geni.

Itse valitsin ohjelmakseni MyHeritage-ohjelman. Ennen kaikkea tämän ohjelman grafiikka miellytti.

MyHeritage ohjelmalla olen muutamassa kuukaudessa löytänyt noin 2000 sukulaista ja se riittääkin minun tarpeisiini. Tarkoitukseni ei nimittäin ole löytää mahdollisimman paljon sukulaisia ja selvittää sukulaisuussuhteitani mahdollisimman laajasti vaan keskittyä muutamiin kiinnostaviin esi-isiini ja selvittää tarkemmin heidän henkilöhistoriaansa.

Myönnettävä on, että netissä toimivilla yhteisöllisilla ohjelmilla on omat huonotkin puolensa.  Tämän koin, kun sain korjattua omasta sukupuustani virheet mahdollisimman tarkasti ja menin sitten  hyväksymään uusia matcheja eli osumia uusiin sukulaisiin.  Kohta sukupuuni oli taas täynnä virheitä.  Näin pääsi tapahtumaan useamman kerran.  

Virheitä ei sinänsä kannata pelätä. Useimmiten tiedot pitävät paikkansa ja virheet ovat aika ilmiselviä.  Virheiden suhteen pitää kuitenkin olla tarkkana. Paras mihin törmäsin oli, että sukupuun mukaan henkilön kohdalla oli tapahtunut sellainen ihme, että hän oli syntynyt vasta kuolemansa jälkeen. Kylmän rauhallisesti tämä virhe oli kopioitu kahdeksaan eri sukupuuhun.

Nyt olen päätynyt siihen, että en enää jatkanut netissä toimivan maksullisen MyHeritage ohjelman maksusopimusta toiselle käyttövuodelle.  Tallensin sukupuuni tietokoneelle enkä synkronisoi sitä enää nettiversion kanssa.  Nyt voin korjailla ja täydentää sukupuutani, kun peruspaketti on olemassa.

Joten molempi parempi.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *