Oravaisissa 14.9.1808 varmistui Suomen kohtalo -tosin lopputulos olisi luultavsti ollut sama vaikka tämä yksittäinen taistelu olisi päättynyt toisin. Ruotsi joka tapauksessa hävisi Suomen sodan ratkaisutaistelun Oravaisissa ja sen seurauksena Suomi liitettiin Venäjään autonomisena alueena. Tämä vuorostaan johti siihen, että Suomi itsenäistyi 110 vuotta myöhemmin harjoiteltuaan itsenäisyyttä suuriruhtinaskuntana. Jos olisimme jääneet osaksi Ruotsia 1808-09 sodassa, voisimme olla sitä vieläkin och tala svenska. Foto Håkan Eklund Oravaisten taistelun 200-vuotiskuvaelmasta 2008.


Suomen sotahistoria ei ole paraatimarssia voitosta voittoon. Vihollinen on tullut aina idästä ja vastaan on pantu enemmän tai vähemmän onnistuneesti. Aina on kuitenkin hävitty – joskin toisinaan saatu yksittäisiä torjuntavoittoja. Suomi on ollut Ruotsin puskuri itää vastaan ennen itsenäistymistä ja myös sen jälkeen. Venäjä on miehittänyt Suomen kaksi kertaa 1700- luvulla ja liittänyt alueen kerran itseensä Suomen sodan seurauksena 1809.

Paikallislehti Tervareitissä julkaistut neljä artikkelia Muhoksen pitäjän ruotusotilaista.  Näet artikkelin napsauttamalla kuvaa. 

Ruotusotilaat 1
Ruotusotilaat 2
Ruotusotilaat 2
Kustaa III:n sota